Dünya miqyasında 100-ə yaxın ölkədə keyfiyyət və təhlükəsizlik xidmətlərini həyata keçirən bir beynəlxaq şirkətin Türkiyədə qida sənayesi üzrə apardığı manitorinqdə ağlagəlməz faktlar ortaya çıxıb. Monitoriqlər nəticəsində əsasən süd və süd məhsullarının satışda uzunmüddətli qalmasına nail olmaq və eyni zamanda gündəlik istifadə edilən digər məhsulların miqdarını artırmaq üçün istehsalçıların insan sağlamlığına mənfi təsir göstərəcək indiqridiyent və s. qarışıq tərkiblərdən istifadə etdikləri məlum olub. Süd məhsullarında jelatindən bolluca istifadə ictimaiyyətdə ciddi narazılığa səbəb olub. Modern.az qida terrorunun bir sıra nümunələrini təqdim edir.
|
Quru südün miqdarını artırmaq məqsədi ilə tərkibinə təbaşir və şəkər pudrası əlavə edilib |
|
Südün tərkibindəki təbbi yağı ayıraraq bitki yağı əlavə edilib |
|
Süddə orjin aşgarlanıb |
|
Süd və süd məhsullarının istifadə müddətini artırmaq üçün DUZ əlavəsi |
|
Süd və süd məhsullarının Konsitstensiyasını artırmaq üçün quru süddən istifadə edilir |
|
Süd və süd məhsullarına sututucu olaraq nişasta və jelatin əlavə edilir |
|
Süd və süd məhsullarına bəyaz rəng vermək üçün Titanium Oksid əlavə edilib, məhsulla miqdarı artırmaq məqsədilə soya qatılıb. |
|
Kif bağlamış və bayatlamşış pendir məhsullarını əridərək əritmə pendir istehsal edilib |
|
Kərəyağına bitiki mənşəli marqarin və kartof qatılıb |
|
Süd və süd məhsullarının protein tərkibini artırmaq üçün melamin əlavə edilib |
|
Yoqurta uşaq bezlərində istifadə edilən gel qatılıb |
|
Süd və süd məhsullarına istifadə müddətini artıran antibiotik istifadə edilib |
|
Bitki uyağlarına sabun istehsalında istifadə edilən asidi yüksək yağların qatıldığı aşkarlanıb |
|
Ədviyyatlara miqdarı artırmaq məqsədi ilə qurudulmuş ot, saman və rəng qatılıb. |
|
Miqdarı artırmaq üçün qırmızı bibərə kirəmit tozu qatılıb |
Süd məhsullarında da çox istifadə edilən E 441 kimi tanınan indiqridiyent- JELATIN(Gelatin) isə heyvanların (sığır, donuz, balıq) sümük, orqan, bağırsaqvə dərisinin emal edilərək alınan kollagendən əldə edilən protein növüdür. İsidiləndə maye halı alır, soyuduqda isə qatılaşır. Çin, Hindistan, Amerika, Ukrayna və Avropa ölkələrindən idxal edilir.
Qeyd edək ki, qida, dərman və kosmetik məhsulların istehsalında qatılaşdırıcı qatqı - (emulqator) olaraq istifadə edilən jelatinin, bitki tərkibli alternativ növləri var.Pektin- bitki tərkiblidir, alma qabiğindan əldə edilir,E 440a
Agaragar – bitki tərkiblidir, müəyyən dəniz yosunundan əldə edilir, E 406
Guark toxumu unu- bitki tərkibli, E 412
Bitki tərkibli, E 1400-e 1450
Bitki tərkibli, E 413
Bitkitərkibli,E 414
Alginatlar - bitki tərkibli, E 401- 404
Karragenan – bitki tərkibli, E 407
Elçin AĞAYEV